Läs Mer

Wikipedia Kerold_Klang

Seriefrämjandet Kerold Klang

Release Pressklubben Desken 2009

Författarpresentation

Kartago Förlag 2009

Kerold Klang

Född i Stockholm

Kerold Klang har en bred erfarenhet som serietecknare, satirtecknare, skämttecknare, reklamtecknare, tidnings-, bok- och webbillustratör, fotograf, skribent och redaktör inom svensk press.
Han började sin mediabana som fotografassistent på Bonniers veckotidningar och arbetade därefter som reklam- och ateljéfotograf. Under flera år var han också tidningsredaktör inom näringslivet.

Kerold Klang har sagt att han aldrig börjat teckna om han inte som barn läst och blivit fascinerad av den snälla barnserien ”Elvira Nyckelpiga” av Lucie Lundberg och Gösta Knutsson som gick i en veckotidning. Några barnserier blev det dock inte för Kerold Klang när han väl började göra bilder. Hans produktion karaktäriseras både av serier, och av ironiska, dubbelbottnade och mycket humoristiska bilder inom genren samhällssatir och politisk satir. Han betecknar sig som ett barn av den sjuka, anarkistiska och ironiska humorn som introducerades i Sverige under 1950-och 60-talen med Svenska MAD och dåtidens humorister och ”stand-up:are”. Det märks inte minst i hans språkbehandling där han hänsynslöst leker med ord och benämningar.
När det gäller enrutors-teckningar, så kallade ”panels”, är han en av de främsta i Sverige.   
   
År 1979 grundade Kerold Klang seriemagasinet Galago tillsammans med blivande förläggaren Rolf Classon och blivande serietecknaren Olle Berg. Där debuterade han med bland annat med seriefiguren ”Tage Tramp”, som sen publicerades med ett nytt äventyr i ”Mammut”, men då under namnet ”Midgårdsjarlen”.
Han har sedan dess, förutom i Galago (från 1979), publicerat sig med serier och ”panels” i bland annat Mammut (1982), Svenska MAD (1998-2001) Ernie (2003), Pondus (2009), Hjälp (2008), KTH:s kårtidning Brux, (2002) samt Kartago förlags engångstidningar Respekt (2006) och Gudrun (2002). Han är också en av tecknarna i Kartagos samlingsvolym ”Årgångshjälp 2008”, utgiven 2009.
Åren 1996-2001 var Kerold Klang regelbunden humor- och satirtecknare på Svenska Dagbladets Marginalen-sida.  
Åren 1999-2003 tecknade han seriestripen (humor i kontorsmiljö) ”Eric & Son” i företaget Ericssons koncerntidning ”Contact” med utgivning på engelska i över 100 länder.

Kerold Klang menar att något speciellt tecknarmanér aldrig har inspirerat honom, och att han därför är ganska yvig och har flera olika stilar. Inspirationen handlar mer om mjukvaran, det vill säga humorn, menar han.
Där har han något gemensamt med Lars Hillersberg, som i intervjuer menade att det där med en enhetlig tecknarstil var överreklamerad och att Hillersberg själv aldrig lade sig vinn om att finna någon.

Kerold Klang är även en flitig illustratör av böcker, tidningar och webb. Som tidningsillustratör, där han förutom i tusch arbetar digitalt, har han publicerat sig i ett hundratal olika kund-, reklam-, och företagstidningar, bland annat för Ericsson, Assa-Abloy, Försvarsmakten, Trygg-Hansa, Volvo, JM, Pfizer och SAS.

Som bokillustratör har Kerold Klang senast gjort bilderna till Joakim Arhammars ”Är det Saltmannen?” (Tago Förlag 2009). I läroböckerna ”405 tips för bättre kommunikation” (2006) och ”Presentationsträningsboken”(2009), utgivna av kommunikationsbyrån Publik testar han greppet att illustrera texterna med fria satirteckningar.
Som reklamtecknare har han senast arbetat med företaget Bravidas sponsorkampanj för Peking-OS i dagspressen (2008) och gjort en seriestrip i stenåldersmiljö; ”Coding The Killer Application” för www.ericsson.com.

Böcker:
• 1996, humorpocket ”Generalknas”, Tago Förlag .
• 2009, Humorpocket ”På Grund Av Vagnfel”, Kartago Förlag.

Vernissager:
• ”De nya Europeerna”, Riksutställningar, 2001, Europeiska Unionens turnerande vernissage med ett 50-tal av EU:s ledande satirtecknare. Sverige representerades av Lars Hillersberg, Kerold Klang, Robert Nyberg och Jesper Waldersten.

• ”Svenskarna i MAD”, Kulturhuset Stockholm, 2002. Samlingsutställning med de svenska MAD-tecknarna.

Priser:
• 1993, tecknarpriset ”Galagos Fula Hund”.

 

Källa

 Kartago Förlag 2009